Campagne Willem Arondéuslezing

‘Die kerk moet vol!’ roep ik, als ik de campagne bedenk voor de Willem Arondéuslezing 2021. Elk jaar wordt de lezing georganiseerd door de Provincie Noord-Holland; dit jaar op 1 september spreekt Mounir Samuel die uit in de Haarlemse Grote kerk. 

Al in het begin belooft Mounir het te hebben over Hollandse hangijzers. Dat inspireert me tot het beeld van Mounir met gele boerenklompen. Fotograaf Johannes Abeling maakt mijn schetsen levend, waarna de campagne kan beginnen. 

Onder andere op Instagram posten we telkens een van de foto’s, vergezeld met een quote van Mounir. Eind juli komt het magazine &Holland uit, met een artikel van alle foto’s en quotes. Tegelijkertijd verschijnt een uitgebreid interview met Mounir op de websitevan de provincie Noord-Holland. (download)

Een week later zit de kerk vol. Doel gehaald?
Nou…
Vanwege de coronamaatregelen mogen maar 300 mensen bij de lezing zijn. Dat is niet helemaal wat ik voor ogen had bij een volle kerk. Er passen namelijk 1000 mensen in de Grote kerk. Maar we krijgen virtueel de kerk wel vol. Dankzij Haarlem105 kunnen mensen de lezing live online volgen op het YouTube-kanaal van de provincie en natuurlijk via Haarlem105 zelf.

Achter de schermen

In de jaren hiervoor besteedden de Provinciale Staten van Noord-Holland niet zo uitgebreid aandacht aan de Willem Ardondéuslezing. Toen ik hoorde dat Mounir Samuel de lezing gaf, vroeg ik de vaste communicatieadviseur van Provinciale Staten of er budget was om iets groter uit te pakken dan de andere jaren. De Statenleden waren enthousiast mijn campagneplan, dus dat budget werd iets uitgebreid.

Wat media-aandacht betreft was de campagne een succes: er was meer aandacht voor de lezing dan de jaren ervoor. De Statenleden willen nu het liefst elk jaar een mooie campagne voor de Willem Ardondéuslezing.